Martian Base Building Contest

De Mars Society Belgium heeft de drie winnende klassen van zijn grote Mars-basisconstructiewedstrijd aangewezen: ze zullen op 30 mei een bezoek brengen aan het SCK CEN in Mol.
The Mars Society Belgium, een non-profitorganisatie opgericht in 2015 en Belgische tak van de internationale organisatie die de voordelen van de verkenning en kolonisatie van de planeet Mars wil promoten, lanceerde eind 2021 een grote creatieve wedstrijd voor primaire en secundaire, Belgische en Luxemburgse scholen.
Het doel van de wedstrijd was om eenmodel te maken van een basis op Mars, een leefruimte die de kinderen moesten bedenken en waar de astronauten zouden verblijven tijdens hun verblijf op Mars. Naast het teamwork dat zo’n creatieve uitdaging vereist, is de bouw van de basis een kans om interdisciplinariteit, het gebruik van STEM (wetenschap, technologie, engineering en wiskunde), maar ook communicatie, projectbeheer, documentair onderzoek, enz. Kortom eenwaar multidisciplinair project.
Zeven projecten werden ingediend vóór de deadline van de wedstrijd en drie winnaars werden gekozen door een jury bestaande uit de meest actieve leden van de vereniging, die zeven criteria gebruikte om elk project te evalueren, uit een totaal van 50 punten: de algemene uitstraling, het verhaal, de originaliteit van de basis, de complexiteit van de basis, de betrouwbaarheid van de elementen, het logboek en de mondelinge presentatie.
In de categorie astronauten won de CPF-klas (lagere school in België) van de Vauban-school in het Groothertogdom Luxemburg de eerste prijs. Na zeer goed gedocumenteerd te zijn (video’s, boeken, didactisch onderzoek, testen van verschillende materialen, enz.), kozen de 23 kinderen voor een model gemaakt van expanderend schuim, aquariumzand en boetseerklei.
De categorie kosmonauten werd gewonnen door de leerlingen van klas 1C van de Active School of Brussels, die zichzelf de “Sakuramars” noemen, dankzij hun basis bestaande uit een centrale ruimte — de plaats van het leven — met een achthoekige basis verbonden met bijlagen: een laboratorium, een gymzaal, een vergader- en communicatieruimte om het contact met de aarde te onderhouden en een moestuin.
Ze richtten hun onderzoek en de missie van de astronauten op landbouw door zichzelf de vraag te stellen: “kunnen we planten op Mars?” » en hebben hiervoor gekozen dat hun robot een automatische sprinkler zou zijn. Ze werkten ook samen met het FabLab van de Universiteit van Brussel om eeninleiding tot de 3D-printer en de lasercutter te volgen voor de realisatie van hun Marsbasis. Zo konden ze op een leuke manier verschillende schoolvakken combineren: wiskunde, wetenschappen, maar ook talen omdat ze een logboek maakten in de vorm van een video gepresenteerd in het Nederlands.
Ten slotte wonnen de klassen 2D en 2F van het Athénée Royal de Saint Ghislain de eerste prijs in de categorie Astronauten. Naast het nadenken over de basis zelf, keken de studenten naar de productie van Mars-energie, water en zuurstof en voerde ze experimenten uit die ze filmden. Ze gaven een zeer complete presentatie, met een spannend logboek over de fasen van hun ontwerp. Een voorbeeldige betrokkenheid die de jury wist te veroveren.
De Mars Society Belgium had slechts drie prijzen maar wil de studenten van het Don Bosco College en die van het Athénée Royal de Ciney feliciteren voor hun prachtige projecten.
De drie winnende scholen zullen, naast hun respectievelijke prijzen, op 30 mei astronaut Dirk Frimout ontmoeten in het nucleair centrum van het SCK CEN in Mol, waar de impact van kosmische straling wordt bestudeerd met het oog op toekomstige missies naar Mars. Bij deze gelegenheid kunnen studenten de gloednieuwe TABLOO-tentoonstelling bezoeken en zich onderdompelen in een onzichtbare wereld en de oerknal en kosmische stralen op een leuke en interactieve manier ervaren. Het is Sarah Baatout, erelid 2021, die ook jury was in deze wedstrijd, die de studenten zal verwelkomen.

Sponsors: Euro Space Center, Journal des Enfants, Editions Casterman.
Foto’s zijn hier te downloaden: