Over
Waarom Belgian Space week?
Op 24 maart 2022 is het precies 30 jaar geleden dat de eerste Belg een ruimtereis maakte. Het was op deze datum dat astronaut Dirk Frimout met de Amerikaanse shuttle Atlantis vertrok naar de ruimte. Het jaar 2022 markeert ook de 20ste verjaardag van de eerste ruimtevlucht van Frank De Winne.
Deze verjaardagen mogen niet onopgemerkt voorbij gaan, daarom organiseren we Belgian Space week. Een evenement dat ruimtevaart in de kijker zet. Met als drijvende kracht: het oproepen van verwondering en interesse en het in de verf zetten van de belangrijke Belgische bijdragen in ruimtevaartindustrie en ‑onderzoek.
Deze week zou plaats vinden in maart, maar door de huidige coronacrisis zijn we genoodzaakt om onze activiteiten te splitsen over twee weken (tweemaal feest dus!). Een deel van het programma blijft behouden in maart (van 21 t.e.m. 26) en een deel wordt verplaatst naar oktober (van 17 t.e.m. 21).
In maart zullen onze Belgische astronauten (Dirk Frimout en Frank De Winne) aanwezig zijn voor talrijke evenementen zoals de wetenschapsbattle, de halve finale van CanSat en de Space Days. In oktober zullen de medereizigers van de missies van onze Belgische astronauten naar België komen om deel te nemen aan de evenementen.
Het evenement richt zich met zijn divers programma op universiteitsstudenten, kinderen, jongeren maar ook op het brede publiek. Je kan alle evenementen terug vinden onder programma.
Tot in maart en/of oktober!
Organiserende partners
-
Euro Space Society
Euro Space Society is een vzw die opgericht is met als doel ruimtevaart dichter bij jongeren te brengen, dit aan de hand van verschillende activiteiten.
Website → -
Esero Belgium
ESERO is het scholenprogramma van het Europese Ruimtevaart Agentschap (ESA). ESERO helpt leraren om in (STEM) lessen maximaal gebruik te maken van de inspirerende context van ruimtevaart.
Website → -
Mars Society Belgium
Mars Society Belgium is een internationale non-profitorganisatie die zich in zet om het publiek in te lichten over de voordelen van ruimteverkenning en Mars in het bijzonder.
Website → -
Sciences.be
Het interuniversitaire netwerk Sciences.be zet zich in voor de verspreiding van STEM in de Federatie Wallonië-Brussel. Het verbindt vijf eenheden voor de verspreiding van wetenschap en technologie: UCLouvain, ULB, ULiège, UMons en UNamur.
Website →