Op vrijdag 25 maart staat de Bib Leuven helemaal in het teken van de ruimtevaart. Dit o.a. door een outreachbeurs met volgende deelnemers:
ESERO
Ruimtevaart is een ideale context voor STEM-onderwijs. Maar hoe gebruik je dit thema in je klas? De Europese ruimtevaartorganisatie ESA ontwikkelde een scholenprogramma – ESERO Belgium — om je te helpen. Maak kennis met onze projecten voor Belgische scholen. Elk van deze ruimtevaartprojecten daagt je leerlingen uit met een eigen missie: een satellietje bouwen en lanceren, een experiment in de ruimte, klimaatonderzoek met behulp van satellieten, of trainen als een astronaut.
Pool Ruimte Ukkel
Wist je dat de wetenschappers van de Pool Ruimte in Ukkel onderzoek uitvoeren in de astronomie, de meteorologie én de aeronomie? Van ruimtemissies doorheen het zonnestelsel, langs klimaatwetenschap, tot ruimtefysica, de drie onderzoeksinstellingen van de Pool Ruimte hebben veel te bieden. Daarbij is er ook een schattenjacht voorzien voor al wie de geheimen van onze satellieten ontrafelt!
Citizen science KU Leuven
‘Planet Hunters TESS’ is een citizen science project dat focust op de vraag of er nog planeten zijn buiten ons zonnestelsel. Zo kunnen we ook beter de evolutie van het sterrenstelsel begrijpen. Die intrigerende vraag kan iedereen van ons mee helpen beantwoorden. Draag je steentje bij en neem deel aan het project tijdens de Space Days. Wie weet ontdek je zelf wel een planeet?
Infraroodcamera KU Leuven
Wie op een heldere nacht naar de hemel kijkt, krijgt een fonkelende sterrenhemel te zien. Maar wist je dat er nog een onzichtbaar heelal bestaat dat je niet met je ogen of een normale telescoop kan waarnemen? Dit is het infrarode heelal, dat je enkel kan zien met een infraroodcamera. In deze interactieve sessie gebruiken we een kleine infraroodcamera om te kijken wat er zo speciaal is aan dit infrarood licht, en hoe sterrenkundigen het gebruiken om meer te leren over sterren, planeten en het heelal.
Klaar voor de countdown?